1991.gada barikāžu dalībnieki saņem Statusa apliecības

Lai godinātu un pateiktos tām personām, kuras piedalījās 1991. gada barikādēs, Barikāžu piemiņas zīmes valde nolēma iedibināt Pateicības rakstu. Talsu novada muzejā 21 cilvēkam tika pasniegti Pateicības raksti un uzreiz bija iespēja pieteikties un saņemt barikāžu dalībnieka Statusa apliecību.

Renārs Zaļais, 1991. gada barikāžu biedrības valdes loceklis: “Lai gan likumā ir noteikts, ka apliecības izsniedz Rīgā, barikāžu biedrības telpās, mēs esam pieņēmuši lēmumu, ka katru nedēļu dodamies uz kādu vietu Latvijā, kur pasniedzam apliecības. Sakarā ar Covid laiku, pasākums notiek mazliet ierobežotāk, bet apliecības mēs pasniedzam un tas ir daudzreiz labāk nekā, ja cilvēki dotos pie mums uz Rīgu.”

Barikāžu dalībnieka statusam var pieteikties tie, kuri iepriekš saņēmuši Piemiņas zīmi vai Pateicības rakstu. Un Pateicības rakstu Talsu novada muzejā saņēma 21 barikāžu dalībnieks, kuriem bija iespēja uzreiz iegūt arī statusa apliecību.

Likums "Par 1991. gada barikāžu dalībnieku statuss" stājies spēkā 2018. gadā. Šis likums paredz, ka pašvaldībai ir tiesisks pamats lemt par, piemēram, atlaižu piešķiršanu nekustamā īpašuma nodoklim, atvieglojumiem pašvaldības nodevu maksāšanā vai pakalpojumu saņemšanā un tamlīdzīgi.