Bezgalīgu virtuves izvirtību laiks. Kraukšķīgās kartupeļu pankūkas, kas paliks atmiņā

Kartupeļu talka, tirgus vai dāsna ome rudenī virtuvē var ievest bezgalīgās izvirtības. Vārīti, cepti, biezputrā, sacepumā, zupā un, ja labi grib, pat svaigā veidā… tas, kādas iespējas paver kartupelis, ierauj bezdibenī. Domāju, ka piekritīsi, ka latvietis ir kārtīgs kartupeļu ēdājs, kas atradīs veidus, kā pagatavot arvien jaunas gatavošanas iespējas, kā arī atminēties vecās.. Kad apnikuši vārīti vai cepti kartupeļi, jāmeklē rokā rīve un jāķeras pie rīvēšanas!

Kartupelis, tupenis, pampalis, zemes pupa. Pienācis TAS laiks, kad, lai tiktu pie piknika, cepta šašlika, kā arī piedalītos kārtīgā atvasaras dārza ballītē, ir kārtīgi jāpastrādā. Iespējams, daudzi jau steidz domāt attaisnojumus, lai tikai nepiedalītos kārtējā kartupeļu talkā, bet daudzi - pēc dārza veltēm jož uz tirgu.

Man ir sanācis būt vien pāris talkās, kad ar groziņu rokās - neteikšu, ka talkoju, jo biju maza - maisījos visiem pa kājām, jautājot “vai drīs būs viss”? Man bija garlaicīgi, vairāk laika pavadīju, visu laiku runājot. Tikai dienas beigās bailīgi devos līdzi tumšajā pagrabā, lai palūkotos uz kartupeļu kalnu, pērnā gada ievārījumu un stūros dzīvojošajiem zirnekļiem.

Nesen pastāstīju par savu piedzīvoto, pirmo reizi eksperimentējot un vārot vienkāršo, bet gardo plūmju džemu. Šoreiz ķersimies klāt pie nākamajām rudens veltēm - kartupeļiem -, kas lieliski saderēs/kontrastēs arī ar iepriekš pagatavoto! 

Laiks ieviest tradīciju arī tavā ģimenē - īpaši kraukšīgas kartupeļu pankūkas, kas, pieverot acis, garšos pat pēc mājās gatavotiem čipsiem!


Nepieciešams

8 lieli kartupeļi

2 olas

⅔ krūzes miltu

sāls

pipari

kartupeļu garšviela

zaļumi


Pagatavošana

1. Nomizo un sarīvē kartupeļus.

2. No kartupeļiem nospiež lieko sulu. To vairs nevajadzēs.

3. Pievieno olas, miltus un garšvielas.

4. Kārtīgi samaisa.

5. Ar eļļu uzkarsētā pannā liek mīklas pikucīšus, kurus ar karoti izspaida, lai pankūka izveidotos pavisam plāna. Cep no abām pusēm, līdz zeltaini brūna.

6. Atkārto, līdz mīklas bļoda tukša!

7. Lai labi garšo!


Zināšanai!

Baudi kartupeļu pankūkas ar krējumu, biezpienu, skābenu ievārījumu vai jebko citu, kas garšo! Īpaši iederēsies šobrīd tik ļoti aktuālais plūmju džems, kura pagatavošanu uzzini šeit.

Mīklai jāturas kopā, bet jābūt ķepīgai (lai varētu vēl paņemt ar karotīti). 

Lai pankūkas izdotos kraukšķīgas, svarīgi, kārtojot uz pannas, tās ar karoti saplacināt tik daudz, cik vien var.

Pankūkām atdziestot, tās zaudē savu kraukšķīgumu, tādēļ jāēd uzreiz, kā noņemtas no pannas!

Pagatavo klāt piedevas - sajauc biezpienu kopā ar krējumu, zaļumiem, sāli, pipariem un ķiplociņu! Tas pankūku baudīšanu padarīs simtreiz patīkamāku! :)


P.S. 

Ja jācienā, piemēram, kāds vegāns, tad šī recepte ļoti labi izdosies arī bez olām!