Cep pankūkas, lai glābtu tūrisma uzņēmējus

Piekrastes novadu tūrismam ir ļoti sezonāls raksturs: ja vasarā tie ir ļoti iecienīti, tad ziemā valda tukšums. Šībrīža dārdzībā tas vēl sāpīgāk ietekmē tūrisma uzņēmējus, mājražotājus un piekrastes ēdinātājus. Talsu novadā meklēti radoši risinājumi, kā piesaistīt apmeklētājus. Mazliet apspēlējot Mājas kafejnīcu ideju, vairāk nekā nedēļas garumā visā novadā piedāvāti dažādi pankūku ēdieni. Uzņēmēji tam atsaucās, un tie, kas jau vēlējās durvis ziemai slēgt ciet, tomēr nolēma sezonu turpināt mazliet ilgāk.

Kolkas lībiešu saieta namā ziemīgās sestdienās durvis kāds ver reti, bet pankūku nedēļā šeit uz pāris stundām smaržoja pļedas ar burkāniem, tā cerot pievilināt jau esošos un jaunus interesentus. Ja mājas kafejnīcas jau ierasta lieta, kas garantē daudz apmeklētāju, tad šoreiz neziņa, vai cepts nav velti. 

Tikmēr Rojā mājražotāju tirdziņā lielākās rindas ir tieši pie pankūku cepējiem. Tiem, kuri izvēlējušies cept netradicionālās pankūkas, visvairāk darba un pat jādodas uz mājām pēc papildus produktiem. “Mēs gribam, lai mūsu ciemā kaut kas notiek. Lai būtu prieks citiem un pašiem par to, ka kaut ko varam darīt un iespēt. Tāda sabiedriska aktivitāte, lai kopienā būtu labāka dzīvošana,” saka Skaidrīte Dzene, Rojas Ziemassvētku tirdziņa organizatore.

Dalība pankūku nedēļā prasījusi arī ieguldījumus, piemēram, speciālu pannu iegādi, ko ar vienu pasākumu atpelnīt nevar. Lai gan mājražotāja, “Cīrulīšu” saimniece no Kaltenes saka, ka piedalās, lai sagādātu prieku, tomēr atzīst, ka šī arī ir iespēja pareklamēt savu produkciju un atpelnīt ieguldījumus teltij, kas nopirkta mājas kafejnīcām. “Nekāds īpašs bonuss tas nav. ja mēs tās cenas liksim, lai būtu peļņa, tad cilvēkiem tas būtu par dārgu. Drīzāk tas ir, lai cilvēkiem ir prieks,” norāda Gunta Rožkalne, “Cīrulīšu mājas labumi” saimniece.

Pankūku nedēļa ilga 10 dienas. Tajā bija 30 dalībnieki, kas piedāvāja 76 dažādas pankūku garšas, sākot no klasikas, līdz pankūku zupai. Rezultātus vēl vērtēs, taču pirmās atsauksmes liecina, ka apmeklētāji bijuši pilnīgi visiem – pat tiem, kas necerējuši. Arī satiktie tūristi apliecina, ka Talsu novadā ieradušies tieši pankūku piedāvājuma dēļ.

Radošu pieeju, kā nesezonā piesaistīt vairāk apmeklētāju, radīja tūrisma speciālisti kopā ar Talsu komersantu klubu. Rezultātā daļa ēdināšanas uzņēmumu nolēmuši papildināt savu ikdienas piedāvājumu, bet ar ēdināšanu nesaistīti mājražotāji, to turpmāk piedāvās interesentiem. “Tas ļoti sasaucas ar mūsu tūrisma attīstības plānu, ka gribam radīt – galamērķi, kur ir cilvēkam bezrūpīgs galamērķis. Viņš atbrauc vienā vietā, kur ir viss pieejams: gan ēšana, gan gulēšana, gan ekskursija, gan jautrība,” saka Līva Maķe, Talsu novada Tūrisma un informācijas centra pārstāve.

Talsu novads gan vēl izvērtēs, vai Pankūku nedēļai sekos turpinājums un vai atmaksājas notikt laikā no Valsts svētkiem līdz Pirmajai adventei.


#SIF_NVZ2022