Vai šokolādes braunijs draudzējas ar ķirbi? Vai brauniju vispār var pagatavot bez miltiem un olām? Ja esi ieintriģēts, ielūkojies receptē un izmēģini arī pats!
Rudens savā azotē nes ne tikai drūmus rītus un vakarus, čaukstošas lapas, bet arī pilnu klēpi dažādu dabas velšu. Šomēnes, oktobrī, norisināsies ikgadējais Latvijas ķirbju čempionāts. Pagājušajā gadā vērienīgāko dižogu izaudēja Irina Badovska, ķirbim sasniedzot 294 kilogramu lielu svaru. Lai gan mājās tik lielas ogas reti kuram izdodas izaudzēt, tāpat teju katrs, kuram mājās dārziņš, priecājas par dobītē izaugušajiem brīnumiem.
Atminos kā bērnībā, ciemos esot, cienāja ar marinētu ķirbi. Tas šķita pavisam negaršīgs, tādēļ vēl aizvien neesmu saņēmusies to atkārtoti nobaudīt. Jāsaka gan, agrāk arī neēdu kabačus – ne karbonādēs, ne marinētus –, taču tagad pat visiem iesaku izmēģināt manu kabaču vafeļu recepti.
Laiki mainās, tāpat arī garšas kārpiņas. Ja esi ķirbim pateicis “nē”, iespējams, sākot ar šodienu, turpināsi prātot, kā savā ēdienkartē atgūt nokavēto. Šoreiz mēģināšu pierunāt ķirbja neēdājus (un arī ēdājus) izmēģināt šo pavisam vienkāršo, bet mutē kūstošo ķirbju–šokolādes brauniju (jau no domas vien sāk kurkstēt vēders).
Gatavošanas laiks
1 stunda 15 minūtes (no tām stunda 180 grādos cepeškrāsnī)
Sastāvdaļas
viena krūze ķirbja biezeņa
½ krūze zemesriekstu sviesta
⅓ krūzes kakao
½ tējkarote sodas
½ krūze cukura
melnā šokolāde
šķipsniņa sāls
Pagatavošana
1. Nomizotu ķirbi cep cepeškrāsni 180 grādos, līdz kļūst mīksts. Kad padzisis, sablenderē.
2. Bļodā sajauc sausās sastāvdaļas: kakao, sodu, šķipsniņu sāls un cukuru.
3. Atsevišķā bļodā sablenderētajam ķirbim pievieno zemesriekstu sviestu.
4. Visu kopā samaisa. Pievieno sakapātu šokolādi. Lej cepamtraukā.
5. Cep cepeškrāsnī 180 grādos vienu stundu.
Zināšanai!
Labāk cepšanas traukā ieklāt cepampapīru, nevis ieziest to ar eļļu ar sviestu. Tā kā braunijs ir ļoti šokolādains, pastāv iespēja, ka apakšējā daļa kārtīgi pielips pie trauka un nāksies to ēst ārā ar karoti.
Ja nezini, kā tikt pie ķirbja biezeņa, to pagatavot ir pavisam vienkārši! Sagriez iztīrītu ķirbi smalkākos gabalos, cep cepeškrāsnī vienu stundu 180 grādos, līdz to var atdalīt no mizas. Pēc tam visu sablenderē blenderī. To, kas paliek pāri, var uzglabāt saldētavā vai nedēļu ledusskapī.