Latvijā uzsāk pārtikas ražošanu ar kukaiņu proteīna piedevām

Kukaiņu proteīna izmantošana ierastajos pārtikas produktos pagaidām vēl nav mūsu ikdiena, tomēr zinātnieki uzsver, ka tas ir tikai dažu gadu jautājums. Attīstīt pārtikas ražošanu ar kukaiņu proteīna piedevām sākusi arī jaunā uzņēmēja no Tukuma. Kā pirmās tapušas šokolādes konfektes.

Pēc ANO paspārnē esošās lauksaimnieku organizācijas aplēsēm, kukaiņus pārtikā izmanto aptuveni divi miljardi iedzīvotāju. Latvijā pārtika ar kukaiņu proteīna pulveri vismaz pagaidām ir eksotika. Tomēr mēģinājumi jau ir. Edīte Ligere, kuras dzīvē kukaiņi ienākuši no 2017. gada, izveidojusi zīmolu “Carlos bugs”, lai attīstītu ēdamo kukaiņu cilvēku pārtikai industriju. Kā pirmās tapušas šokolādes konfektes ar augļu pildījumu, kurām pievienoti 7% miltu melnuļu kāpuru pulvera. “Balstoties uz dažādiem pētījumiem un analīzēm, viens kukainis apstiprināts kā drošs ēšanai - tas ir miltu melnuļa kāpurs. Šādas konfektes ir īpašas ar to, ka tās ir vērtīgās konfektes. Tur nav pievienota papildus cukura. Tur ir cukurs no šokolādes un augļiem, papildus vēl dažādas citas uzturvērtības, ko dod proteīna pulveris,” saka Edīte Ligere, SIA “Karliz” īpašniece.

Kā ReTV stāsta viena no pirmajām kukaiņu pētniecēm Latvijā Ilga Gedrovica, interese par jaunās pārtikas ražošanu esot, tomēr process esot ilgs un sarežģīts. “Pirmkārt, audzēt kukaiņus Latvijā nav atļauts. Tur ir jāiziet prasības. Eiropas Savienībā vēl nav līdz galam definētas visas. Eiropā tādi produkti, protams, ir no atsevišķām audzētavām, kuras ir ieguvušas pagaidu atļauju.”

Pašreiz audzēt kukaiņus no kuriem tiek iegūts proteīna pulveris varot tikai dažās valstīs, kur kukaiņu audzētavas darbojas uz pagaidu noteikumiem, kas būšot spēkā piecus gadus. Abas kukaiņu pētnieces gan uzsver, ka tā ir iespēja uzņēmējiem vismaz izmēģināt jaunās pārtikas ražošanu, iepazīstināt cilvēkus ar to. “Man personīgi tie neaizvieto neko. Tas ir papildinājums. Mana vīzija ir, ka kukaiņi ir blakus gaļai, blakus piena produktiem, zivīm. Veģetārie, un arī ir vegāni, kuri lieto kukaiņu produktu, tie saucas ento vegāni,” saka Edīte Ligere.

Pašreiz visi pētījumi un izmēģinājumi gan esot tikai ar produktiem, kas tiek termiski apstrādāti. “Miltu izstrādājumi, makaroni, cepumi, maize, karameles, kur ir konservējošas vielas. Tas ir pamats, ar ko sākt, bet teikt, ka tagad ķersimies pie piena produktiem jeb tādiem, kur ir augsts skābums, ir vajadzīgi vēl papildus rūpīgi pētījumi,” norāda Ilga Gedrovica.

Pagaidu atļauja kukaiņu audzēšanai Eiropas Savienība darbosies līdz 2025. gadam. Jau tagad tiekot strādāts pie noteikumu pilnveidošanas un jaunu pārtikā izmantojamo kukaiņu reģistrācijas. Šodien jau pavisam droši varot teikt, ka līdz brīdim, kad produkti ar kukaiņu piedevu nonāks lielveikalos un uz mūsu galda, paies vien daži gadi.


 #SIF_NVZ2022