Liepājā akcija vienreizlietojamo trauku izmantošanas mazināšanai

Vienreizlietojamās preces ik gadu Latvijā rada vairāk nekā 30 tūkstošus tonnu atkritumu. Liepājā aizsākta vides izglītības iniciatīva “Nepērc lieku, nāc ar savu!” ar mērķi mazināt šādu atkritumu daudzumu, kas vairums ir vienreizlietojamie trauki. Akcijas laikā iedzīvotāji aicināti samazināt to patēriņu. Ierosmei atsaukušies vairāk nekā divi desmiti pilsētas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu, kas turpmāk savus klientus lūgs vairāk izmantot viņiem piederošos līdzņemšanas traukus.

Vienreizlietojamo trauku patēriņš pieauga kovida pandēmijas laikā, kad cilvēki biežāk nekā iepriekš pasūtīja pusdienas ar piegādi uz mājām. Mudinot iedzīvotājus mainīt savus ēšanas paradumus, Liepājas pašvaldība aicina turpmāk ēdiena iegādei izmantot līdzi ņemamās pusdienu kastītes un krūzes. Akcijā uzrunā arī sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus. “Tā ir ļoti laba ideja, lai tiešām saudzētu dabu, protams, ne viss ir pārstrādājams arī varbūt tās ēdiena kārbiņas nav ilgmūžīgas, bet tomēr tie nebūs tie atkritumi, ko tu izmet katru dienu ārā, nopērkot to kārbiņu pie mums,” saka kafejnīcas “Darbnīca” bārmenis Klāvs Roberts Lohanskis.

“Mēs sen jau kā beķereja piedāvājam cilvēkiem nākt ar saviem traukiem, mums kā komandai ir ļoti svarīga mūsu lokālā ekoloģija. Mūsu mērķis ir tāds, ka, ja mēs varam ietaupīt kaut vai vienu trauku, vienu krūzi, tad tas jau ir sasniegums,” uzsver beķerejas “Roma” konditors Aksels Trillo.

SIA “Tiamo grupa” radošā direktore Daiga Veismane: “Mums ir pārsvarā pastāvīgie klienti, kuri mums ir visi mīļi, kuri mūs nav pametuši kovida laikā, līdz ar to mēs jau viņus atpazīstam, ar savām kārbiņām, tādā veidā saglabājam tādu ģimenisku atmosfēru.”

Liepājas domes Vides, veselības un sabiedrības līdzdalības daļas vecākā speciāliste Diāna Stendzeniece: “Mēs saprotam, ka uzņēmumiem nav tādas kapacitātes, lai izglītotu savus klientus – viņiem ir jāveic uzņēmējdarbība, viņiem ir jāpaēdina klients, un šis izglītojošais aspekts pietrūkst. Un tas ir tas, kur mēs kā pašvaldība redzam savu stipro pusi, kur mēs varam sagatavot informāciju, iedot jau ēdinātājam, ka viņam jau viss ir gatavs. Viņam varbūt ir tikai jānoliek redzamā vietā vai arī caur sociālajiem medijeim viņi var padalīties, tādā veidā tas klients to arī pamana.”

Uzrunātajiem liepājniekiem un arī pilsētas viesiem ideja par līdzpaņemtu trauku lietošanu nav sveša. Viņi arī tādus izmanto ikdienā.

Iedzīvotāji aicināti arī piedalīties konkursā. Fotogrāfēt iegādātos ēdienus vai dzērienus savos līdzņemtajos traukos un ievietot sociālajos tīklos ar tēmturi #nepērclieku. Izlozes kārtībā noteiktajiem veiksminiekiem tiks balvas - līdzņemšanas trauki un krūzītes. 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas aplēses liecina, ka vienreizlietojamās preces ik gadu Latvijā veido gandrīz 31 tūkstoti tonnu atkritumu. Lielāko īpatsvaru - 31% - tajā veido dzērienu iepakojumi, kam seko pārtikas tara.


#SIF_NVZ2022

Foto: Freepik