Pasaule ir liela. Mēs esam mazi – mums jāstrādā kopā

“AmberFarm” jeb “Dzintarferma” nodarbojas ar smiltsērkšķu audzēšanu. Nu jau 20 hektāru lielajā saimniecībā notiek ogu audzēšana, pārstrāde un citas aktivitātes. “Tad, kad mēs sākām interesēties, ko varētu darīt laukos, pastudējām, kas varētu būt interesants, nonācām pie smiltsērkšķiem. Bet jau pašā, pašā sākumā sapratām, ka mēs nenodarbosimies tikai ar audzēšanu, mēs pievienosim vērtību. Lai radam sev darba vietu, citiem darba vietu un radītu brīnišķīgus produktus, kas iespējams, šobrīd es jau esmu pārliecināts, bet toreiz – iespējams, nebūtu citiem, bet šobrīd esmu pārliecināts, arī nav citiem. Mēs esam spējīgi kaut ko pasniegt jaunu, interesantu plašākai auditorijai ne tikai Latvijā,” saka saimnieks Andrejs Nika.

Pirmie produkti tapa pirms četriem gadiem, bet šobrīd interneta veikalā var iegādāties jau vairāk kā 40 produktus no smiltsērkšķiem. “Ir produkti, kuriem esam izstrādājuši receptūru, bet ražošanas procesu uzticam saviem partneriem. Viņi ir zinošāki un pieredzējušāki kaut kādā nišā. Un tas arī saistīts ar to, ka nav lietderīgi un ekonomiski pamatoti tādas iekārtas iepirkt, piemēram, viena produkta radīšanai. Sadarbība pašā saknē ir balstīta uz aprēķiniem, uz to, lai produkts joprojām ir pirktspējīgs, tātad – lai tas nav pārāk dārgs. Un šobrīd ir tāda situācija, ka ļoti daudziem produktiem vēl izpētām tirgu, maziem apjomiem pirkt jaunas iekārtas nav ekonomiski pamatoti un loģiski.”

Bet nesen kā tapis jauns produkts, ko saimnieki ražo tepat “Dzintarfermā”. “Gulbenes kraukšķis ir produkts, kam ir, jāsaka tā, sava vēsture. Tad, kad notiek sulas spiešana no odziņām, tiek izspiesta sula, tad veidojas miziņa, kas pāri paliek, un no tās miziņas arī spiež eļļu. Un tad mums ienāca prātā – ja mēs pievienojam cukuru un ieliekam tās tādā kā sukāžu žāvētavā, jāpaskatās, kas no tā iznāks. Protams, ekspermentējām cukura daudzumu, miziņas un sēklu masas proporcijas, temperatūras, formas, lai pietiekoši labi izžūst, lai ir labs lietošanā, tad kādu pusgadu, gadu testējām dažādās vietās. Tie bija tirdziņi, arī tūristi brauca pie mums, lēnām devām testēt, garšot. Nolikām uz trauka daudz saldumu, dažādu saldumu, tad es uzjautāju, kas jums vislabāk garšo – šis produkts visbiežāk cilvēkiem garšoja.”

Tādā veidā tapa ļoti augstvērtīgs produkts, kura sastāvā ir šķiedrvielas, proteīns, C vitamīns un eļļa, kas nozīmē, ka šis ir ļoti universāls gardums. Kāpēc “Gulbenes kraukšķis”? “Mēs atrodamies tieši pa vidu starp Smilteni un Gulbeni, un mums ir ļoti laba sadarbība gan ar Smiltenes tūrisma informācijas centru, gan ar Gulbenes tūrisma aģentūru. Un mums lielākā daļa produktu ir saistīti ar Smilteni, tādēļ bija pienācis laiks arī Gulbenei. Es uzskatu, ka mūsdienu tendence ir, ka tūrists nebrauc tieši uz Gulbeni. Viņš brauc uz reģionu, līdz ar to – likt kaut kādu milzīgu uzsvaru uz kaut kādu lokālo vietu – ir īslaicīgi un tikai mazam interesentu lokam. Mēs esam sapratuši, ka mums ir jāstrādā globālāk, plašāk, sadarbojoties ar pašvaldībām, sadarbojoties gan ar Smiltenes, gan ar Gulbenes uzņēmējiem. Jāskatās plašāk. Pasaule ir liela, mēs esam mazi, mums jākooperējās, jastrādā kopā!”

Un vēl viena joma pie kuras attīstīšanas ļoti rūpīgi strādā “Dzintarfermas” saimnieki ir tūrisms. Šovasar programmu klāsts tiks papildināts ar divām meistarklašu programmām, piedāvājot izgatavot smitsērkšķu riekstu gardumu un īpašu smiltsērkšķu tēju. Pilna programma ilgst aptuveni divas stundas. Tā piemērota gan vecmeitu ballītēm, skolēnu, pensionāru ekskursijām, principā jebkuram kolektīvam. Un kā stāsta Andrejs, lai cik tas jocīgi kādam neliktos, meistarklasēs ar prieku darbojas visi!