Rūjienā gatavo Vācijas lauku sieviešu ēdienus

Rūjienas novada tautskolā aizvadīta Vestfālenas ēdiena meistarklase, kur Rūjienas sadraudzības pilsētas Šteinhāgenas Vācijā saimnieces dalījās pieredzē vienojās kopīgā ēstgatavošanā.

Tika gatavoti četri ēdieni. Kartupeļu zupa, piparu rieksti, Vestfālijas biezpiena deserts un kāds pa visam īpašs gardums, kura galvenās sastāvdaļas: milti, kartupeļi, raugs un rozīnes. Šīs receptes uz Rūjienu atceļojušas no Šteinhāgenas Lauku sieviešu apvienības recepšu grāmatas. “Tie ir ēdieni, kurus mēs atceramies no savas bērnības. Tie tika gatavoti laikā, kad mēs uzaugām, tomēr tos šodien vairs tik bieži negatavo. Un tas arī ir iemesls, kāpēc mēs vēlamies šīs receptes un ēdienus aktualizēt. Tāpēc mēs ar to nodarbojamies un arī izdevām šo grāmatu!” stāsta apvienības vadītāja Heike Jergere.

Šteinhāgenas Lauku sieviešu apvienības dalībnieces stāsta, ka ir nozīmīgi iepazīt dažādu valstu tradīcijas, arī ēdienus, dalītos zināšanās un arī savā ēdienkartē ieviest jaunus ēdienus. Līdzīgi kā pie mums - arī Vācijā saka, ka laime iet caur vēderu. Heike stāsta: “Ir arī izteicieni, kas attiecināmi, piemēram, par kopīgu siltu dzērienu dzeršanu, kas silda ne tikai vēderu, bet arī sirdi. Liela nozīme ir arī kopīgām maltītēm pie viena galda, nevis pārtikt no ātrās ēdināšanas restorānu piedāvājuma. Tiešām - ielikt pūles un sirdi ēdiena pagatavošanā un tad kopīgi ģimenes vai draugu lokā baudīt.”