Sacenšas par gardākā šašlika titulu

Reizē ar siltākām dienām Latvijas sētās arvien biežāk var just ceptas gaļas smaržu. Līvānu novada Rožupē grila sezona atklāta ar grilēšanas sacensībām. Tajās dalībnieki rādīja savas prasmes gaļas cepšanā uz oglēm.

Rožupes kultūras nama vadītājs Grigorijs Eniņš par pasākuma noristi stāsta: “Mēs katram dalībniekam iedevām kilogramu gaļas, un viņš ar to var darīt, ko grib. Un tieši vakar vakarā visiem izdalījām, bija laiks, kad gaļa samarinējās, viss ir ļoti forši un skaisti. Šodien viņu galvenais uzdevums ir šo gaļiņu uzcept ar savām rozīnītēm, ar savām idejām, kādas kuram ir.”

Izaicinājumu parādīt savas grilēšanas prasmes pieņēma deviņi dalībnieki. Katram ir sava gardākā šašlika recepte un paņēmieni, kā gaļu neapdedzināt un saglabāt sulīgumu, bet visas detaļas pavāri neatklāj. Viens no grilēšanas sacensību dalībniekiem Oskars padalās ar noslēpumu: “Vasara sākas, ballīte sākas, un grilēšanas festivāls ir labs vasaras sākums. Slepenā latgaļu īpašā recepte ar baltvīnu un citroniem.” Savas grilēšanas viltības atklāj arī sacensību dalībnieks Rainers: “Man motīvs ir nepārdedzināt un neizžāvēt viņu uz uguns.”

Kad gaļa sacepta, tā tika servēta uz šķīvjiem. Lai vērtēšanā dabūtu lielāku punktu skaitu, dalībnieki centās pārsteigt žūriju ar skaistiem dārzeņu un garšaugu dekoriem, pašceptu maizi un citiem elementiem. Šīs grilēšanas sacensības bija nopietns pasākums, jo žūrijā bija trīs kafejnīcu šefpavāres, divas Goda saimnieces un viens pārtikas tehnologs. Runājot par vērtēšanas kritērijiem Goda saimniece no Rožupes pagasta Svetlana Griga teic: “Lai viņš būtu skaists pēc izskata, pēc garšas, galvenais pēc garšas. Lai ir mīksts un garšīgs, labi sacepts. Vispār ir pacentušies. Ir noformējums ļoti labs dažiem. Pacentušies ļoti labi.”

Grilēšanas sezonas atklāšanas pasākumā norisinājās arī veģetāro uzkodu gatavošanas paraugdemonstrējums. Veģetāra uztura skolas vadītāja Dita Lase pierādīja, ka grilējot var iztikt arī bez gaļas. Tāpat klātesošie varēja apmeklēt garšvielu maisījumu gatavošanas meistarklasi.