Talsos recepšu idejas var smelties divos jaunos projektos

Vairāk nekā gadu Maķevicu ģimene Talsos ir vegāni. Vecākiem līdzi aizrāvušās arī viņu meitas. Tieši trīspadsmit un deviņus gadus vecās māsas Krista un Karolīna ir projekta “Slīpā jumta receptes” autores, kā arī foto recepšu veidotājas.

Vecākās māsas pārziņā ir foto recepšu sagatavošana sociālajiem tīkliem. Karolīna reizi nedēļā kopā ar mammu gatavo. Bulciņas, woks, vistu spārniņu vietā puķkāposti ar buffalo mērci un burgeri – meitenes izvēlas tādus ēdienus, kas uzrunā jauniešus. Tieši pupiņu burgers esot lauzis stereotipu par vegāniem.

Dace Maķevica, projekta “Slīpā jumta receptes” īstenotāja, pauž: “Daudzi domāja, ka bez gaļas burgers nav ēdams. Tad mēs ielikām šo recepti ar pupiņām un zirņiem, un, jā, mums nāca atsauksmes, ka garšīgi un ka nebija domājuši, ka tik sātīgi.”

Šobrīd nākamās nedēļas receptei gatavots tiek vraps. Tajā sarkanais kāposts krāsainumam, ledus salāts kraukšķīgumam, gurķis sulīgumam. Lai tortilja būt elastīgāka, tā pirms tam mazliet uzsildīta, ieklāts pašu gatavotais humuss.

Ieceres īstenošanai abas māsas saņēma atbalstu Talsu Jauniešu ideju laboratorijas konkursā. Meiteņu vienaudži līdzekļus savāc ar dažādām labdarības aktivitātēm. Jauniešu ideju laboratorijas līderis šobrīd ir francūzis Rejs, un viņam izdevies pagaršot divas no jau trim publicētajām foto receptēm.

Rejs ir viens no Eiropas Solidaritātes korpusa brīvprātīgajiem Talsos. Kopā ar savu franču kolēģi Matildu un vietējo brīvprātīgo Maiju viņi īsteno paši savu ēst gatavošanas projektu, kam devuši nosaukumu “No bagetes līdz rupjmaizei”. Arī tā receptes lielākoties ir vegāniskas, un šobrīd montāžas procesā ir vairākas franču receptes.

Franču projekts pie interesentiem sociālajos tīklos varētu nonākt nedēļas beigās, bet “Slīpā jumta receptes” turpināsies līdz aprīlim. Lai gan māsas esot aizrāvušās tik ļoti, ka, iespējams, dalīties ar receptēm līdz ar projekta beigu datumu viņas nepārstāšot.



Foto: pixabay.com