Top smaržu ierakstītājs

Mūsdienās ierakstīt video, skaņu vai uzņemt fotogrāfiju ir teju pašsaprotami. Kāds uzņēmējs Latvijā to pašu vēlas panākt ar smaržu, jau vairākus gadus strādājot pie aromātu ierakstīšanas un atkārtotas izmantošanas projekta.  

Ideja, ka, piemēram, pļautas zāles smaržu varētu saglabāt gluži kā fotogrāfiju, uzņēmējam Sandrim Mūriņam radusies jau pirms desmit gadiem. Sākumā šķitis, ka to realizēt nav iespējams. “Scent Camera” idejas autors Sandris Mūriņš stāsta: “Deviņpadsmitā gada sākumā es sadūšojos. Uzrakstīju 100 dažādiem ķīmiķiem pasaulē, uzprasīju, vai tas ir iespējams – ⅓ teica, ka tas ir iespējams. Iepriekšējā etapā izstrādājām tehnoloģijas konceptu, kuru pārbaudījām ar divām universitātēm.”

Tagad projekta komanda spērusi soli uz priekšu, izstrādājot smaržu savākšanas ierīces dizainu. “Scent Camera” dizaineris Čārlzs Bušmanis: “Šis jau izskatās tuvāk tam, kā izskatās pēdējā versija, izmēra ziņā. Ir kārtridžs jeb kapsula, kuru ievieto un vienkārši iesūknē smaržu. Tik vienkārši! Ja vēlies aromātu izmantot, ir vēl viena poga, ar kuras palīdzību izlaist smaržu, to baudīt.”

Kopā tapuši 70 koncepcijas šādiem prototipiem. Čārlzs Bušmanis atzīst: “Joprojām esam agrīnā projekta stadijā. Ja skatāmies uz vienu no pirmajiem prototipiem – mēs baigi neuztraucāmies par to, kā tas izskatās.”

Aprēķināts, ka pēdējā versija iekapsulētās smaržas saglabās aptuveni trīs mēnešus, būs izsmidzināma aptuveni 12 reizes. “Esam dabūjuši finansējumu, lai šo konceptu piepildītu ar tehnoloģiju un novestu šo ierīci līdz ražošanas prototipam. Tas nozīmē to, ka šo ierīci vajadzētu saražot jau rūpnīcas apstākļos,” norāda Sandris Mūriņš.

Šis produkts tirgū varētu būt pieejams 2024. gadā. Līdz tam vēl darbs kopā ar inženieriem, tehniķiem un citiem speciālistiem gan no Latvijas, gan ārzemēm - Portugāles un Vācijas. 

Veiktajās aptaujās ar potenciālajiem lietotājiem gan ASV, gan Eiropā, cilvēki norādījuši, ka vislabprātāk ierakstītu dabas, ziedu, okeāna aromātu, kā arī restorāna ēdiena un vecmāmiņas mājas smaržu. 


Foto: Sandris Mūriņš