Labais pēcsvētku draugs smūtijs

Patiesībā jau smūtijs tāds kokteilis vien ir. Un noteikti nav baudāms tikai pēcsvētku dienās. Reizēm tā ir laba alternatīva jebkurai ēdienreizei (un jebkurā dienā). Īpaši vienkārši to pagatavot vasarā, kad vari iziet dārzā un lielu daļu sastāvdaļu atrast savās dobēs, ja vien tev tādas ir. Taču zināms, ka Jāņu vakarā tikai retajam izdodas pieturēties pie veselīga uztura un mērenības principiem – parasti mēs pamanāmies pagaršot visu, kas likts galdā. Un, tā kā nakts ir gara, tad var gadīties, ka sanāk nogaršot pārāk daudz siera, rabarbermaižu, gaļas, desiņu un alus. Un tas viss turklāt vēl notiek naktī, kad dabiski gremošanas sistēmai būtu nedaudz jāatpūšas. Tad nu turpmāko brīvdienu brokastīs smūtijs būs ļoti laba izvēle, jo ļaus atslogot gremošanas sistēmu.

Jāatceras gan, ka, pirms to gatavot, vajadzētu mazliet padomāt, kādas sastāvdaļas likt blenderī, kā tās saderēs, kā garšos, vai no svētku gardumiem mazliet pārslogotais vēders nesāks protestēt. 

Es, piemēram, nedrīkstu uzturā lietot banānus. Kas mēdz būt viena no smūtijos visbiežāk izmantotajām sastāvdaļām, jo banāni ir viegli pieejami, nav dārgi, piešķir kokteilim, tumīgumu un arī saldina to. Taču banānu vai aizstāt ar avokado, bumbieri, ķirbi un vēl citiem augļiem un dārzeņiem. Labākais šajā smūtiju lietā ir tas, ka tos gatavojot var ļauties brīvai improvizācijai. Smūtijā var likt visus iespējamos zaļumus, augļus un ogas, arī sēklas un graudaugus. Arī tādus, kas ir veselīgi, bet ne īpaši garšo. Nevajag gan pārspīlēt ar sastāvdaļu daudzumu. Lai kokteilis nebūtu līdzīgs putrai, tam pievieno šķidrumu – ūdeni, kefīru, augu pienu, sulu un tamlīdzīgi. Ja nepieciešams saldināt, pievieno karotīti medus.

Ir daudz un dažādas smūtiju receptes, bet te dažas pēcsvētku rītam.

 

Dzīve ir skaista

2 vidēja izmēra āboli

1 īsais gurķis

1 liela sauja spinātu

1 cm ingvera saknes 

1 neliela citrona sula

1 ēdamkarote medus

100 ml ūdens

 

Jāpiebilst, ka smūtiji ( ja vien neesat cilvēks aiz bāra letes) ir liela improvizācijas māksla. Var brīvi variēt arī ar sastāvdaļu proporcijām, kamēr atrod sev piemērotāko un patīkamāko garšu. Tāpat sastāvdaļu daudzums atkarīgs no fakta, cik cilvēkiem gatavojat. Un ,cik liels blenderis.

 

Vienkārši zaļais un veselīgais

1 ābols

1 bumbieris 

1 neliels avokado

2 saujas spinātu

1 tējkarote smalcinātu linsēklu

100 ml ūdens

P.S. Ja bumbieris nav salds, tad pievieno arī tējkaroti medus. Bez linsēklām var iztikt. Var pievienot auzu pārslas.

 

Grūto rītu trieciennieks (manas draudzenes iecienītāka smūtijrecepte)

Sastāvdaļu proporcijas nav skaidras un tiek variētas. 

Kefīrs, mazliet ūdens, sauja diļļu vai pētersīļu, baziliks, piparmētra, viens vidējs gurķis, šķipsniņa kanēļa, selerijas kāts, mazliet svaiga čilli vai ingvera ( var izlaist), sauja svaigu vai saldētu melleņu.

 

Lai priecīgi, garšīgi un viegli!

Foto: Unsplash