Pirmo reizi Latvijā notiek piļu un muižu Restorānu nedēļa

Restorānu nedēļas nav jaunums – tās ik pa laikam vilina gardēžus uz dažādām pilsētām. Bet pirmo reizi uz šādu notikumu aicina arī Latvijas pilis un muižas, kas ļauj izbaudīt šefpavāru īpaši gatavotu rudens maltīti un reizē izjust senatnes burvību vēsturiskā interjerā. Restorānu nedēļai pievienojusies arī viena no Talsu novada muižām, turklāt, vēl akcijai nenoslēdzoties, tā jau nolēmusi Restorānu nedēļu pagarināt.

Nurmuiža tikai šogad kļuvusi par Latvijas Piļu un muižu asociācijas dalībnieci, un ir viena no tām, kas nolēmusi atsaukties asociācijas jaunākajam piedāvājumam – Restorānu nedēļai. Tai šefpavārs sagatavojis īpašu trīs kārtu ēdienkarti. “Šis piedāvājums ir speciāli taisīts ar esošajām vērtībām tādās rudens ziemas noskaņās. Tā kā mums ir pašiem savs dārzs un arī raža, tad var visu kaut ko izdomāt,” saka Jurijs Benko, Nurmuižas restorāna šefpavārs.

Mēs Nurmuižas restorānā viesojamies brīdī, kas tas vēl tikai gatavojas vakaram un apmeklētājiem, bet pirmajās akcijas dienās interese par Restorānu nedēļu esot.

Restorānu nedēļa ilgst līdz 21. novembrim, taču Nurmuiža nolēmusi to pie sevis pagarināt un iespēju interesentiem piedāvāt līdz 26. novembrim. Tas ir ceļojums ne tikai garšas baudījumā, bet reizē arī iespēja apskatīt kultūrvēsturiskas vietas. “Pēdējā laikā arī vietējie ir saņēmušies un arī bieži apmeklē. Bet atbrauc arī tādi, kas pirmo reizi atbrauc uz šejieni un brīnās, ka ir šāds skaistums nekurienes vidū,” saka Aldis Denčiks, Nurmuižas gids.

Latvijas Piļu un muižu asociācijā ir ap 100 dalībnieku, un pirmajā Restorānu nedēļas akcijā iesaistījušās 14.  “Tās, kas šobrīd ir pieteikušās šajā notikumā, galvenokārt ir tās, kas arī ikdienā nodrošina šādu restorānu pakalpojumu. Vai dažkārt tie pat nav restorāni, bet tās ir uz vienu dienu vai nedēļu atvērti tādi pop-up restorāni,” saka Roberts Grinbergs, Latvijas Piļu un muižu asociācijas prezidents.

Restorānu nedēļu ierosinājusi Bīriņu pils, un akcija notiek, lai arī klusajā sezonā mudinātu iedzīvotājus apceļot pilis un muižas.  Grinbergs: “Un tas ir arī Restorānu nedēļas uzsvars – mēs aicinām cilvēkus ne tikai izbaudīt maltīti, bet arī pašu kultūrvēsturisko mantojumu. Un apskatīties vidi, kurā viņi pavada vakariņas.”

Valsts svētku laiks akcijai izvēlēts apzināti, un atsaucība liecinot, ka cilvēki arvien vairāk esot gatavi braukt pat tālākus gabalus, lai izbaudītu ekskluzīvus piedāvājumus kultūrvēsturiski bagātīgās vietās. Tāpēc asociācijas prezidents uzskata, ka šī ir jauna tradīcija, kuru vērts turpināt.