Ātri pagatavojams siers, kas izdosies katram

Katras saimnieces goda lieta būtu pašas siets Jāņu siers, bet mēs jau zinām, kā mums, aizņemtajām meitenēm, ar laiku un reizēm arī ar prasmi. Taču šoreiz man ir padoms ikvienai, kura grib pamēģināt, un varu apliecināt, ka izdosies noteikti un laiku prasīs pavisam maz. Un arī gandarījums un prieks garšas kārpiņām būs pamatīgs! Saku no pieredzes! Ķeramies pie darba! 

Ritulītim siera nepieciešams: 

2 litri piena 

6 olas ( lieliski, ja vari dabūt mājas olas, siers būs dzeltenāks un labāk recēs, bet izdodas arī veikalā pērkamajām) 

ķimenes vai ķirbju sēklas 

400g skāba krējuma ( es izvēlos 20%, lai nav mega daudz kaloriju) 

1 ēdamkarote sāls ( ja kārojas sāļāk, beram līdz pat divām. Man patīk svaigāks, mazsālītāks, tāpēc ņemu vienu karoti) 

Pienu ar sāli un ķimenēm uzvāra. Olas sakuļ ar skābo krējumu un ķimenēm. Sakultās olas ar krējumu lej lēnā strūkliņā karstajā pienā un lēnām maisot  vāra kādas trīs, četras minūtes, lai atdalās suliņas. Tad lej marlē, nospiež ar kādu smagumu un siera ritulis, kolīdz atdzisis, gatavs! 

Starp citu, arī siera suliņas nav ārā jālej. Vecmāmiņa stāstīja, ka savulaik atdzesētas tās ar baudu izdzēruši siena talcenieki. Ja pieejam mūsdienīgāk- no suliņām var gatavot kokteiļus kopā ar saldētām ogām un medu. Piemēram, ņem 0,5 l sūkalu, 10 lielas zemeņu ogas, pāris persiku pusītes un medu pēc garšas. Sablendē un pasniedz ar ledus gabaliņiem. Savukārt gatavojot sāļos kokteiļus, pievieno zaļumus un dažādas garšvielas, piemēram, ķimenes, kumīnu, fenheli, diļļu sēklas, melnos piparus vai kurkumu. Starp citu, siera suliņas arī palīdz atbrīvoties no liekajiem kilogramiem – katru vakaru jāizdzer glāze, tās stabilizē aknu, aizkuņģa dziedzera un kuņģa darbību. Tā kā suliņa ārā nelejam gan! 

Un jā, šī recepte prasa maz laika, maz darba un noder ne tikai Jāņu vai Pēterdienas galdam! Ķimeņu vietā izvēloties ķirbju sēklas, tā būs lieliska uzkoda ikvienai dzīves situācijai! Lai izdodas un garšo!