Iesāc svētkus ar bērnības garšu. Rabarberu plātsmaize

Bērnība, dārza veltes un gaisā virmojošs patīkams aromāts - tas, ar ko man asociējas rabarberu plātsmaize. Tikai dažas sastāvdaļas, kas mazliet krāšņāku padarīs ne tikai ikdienu, bet arī svētku rītus. Neviens jau nav teicis, ka kūkas vai plātsmaizi nedrīkst ēst brokastīs!

Plātsmaize ir viens no vienkāršākajiem gardumiem, ko pagatavot varēs pat tas, kurš ir nedrošs savās pavārprasmēs. Ja vien zini, kā atdalīt olas baltumu no dzeltenuma, nu nevarēsi šeit neko salaist grīstē (ja vēl šaubījies, vai jāmeklē mikseris, cerams, ka šis pārliecināja).

Šī ir recepte, kur talkā vari ņemt pat pašus mazākos! Arī es atminos, kā, maza būdama, palīdzēju mammai virtuvē. Pat ja tikai ļāva ar mazajām rociņām bļodā pieturēt mikseri, kad tas cītīgi kūla iejaukto masu, biju sajūsmā. Varbūt tieši tāpēc šī recepte asociējas ar bērnību, jo piedalījos ne tikai ēšanā, bet arī gatavošanā. Kas ir tava bērnības garša?


Sastāvdaļas

5 olas

1 glāze cukura

1 glāze miltu

½ tējkarote sodas

4 lieli rabarberi 

kanēlis

šķipsniņa sāls

5 ēdamkarotes krējuma


Pagatavošanas laiks

1 stunda (cep 180 grādos 30 minūtes)


Pagatavošana

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

2. Atdala četrus olu baltumus no dzeltenumiem.

3. Baltumus sakuļ stingrās putās.

4. Kad olu baltumi kļuvuši stingi, pievieno ar cukuru sakultos dzeltenumus. Turpina kult.

5. Olu un cukura maisījumam, nepārtraukti kuļot, pakāpeniski pievieno miltus, šķipsniņu sāls un sodu.

6. Gatavo masu lej cepešpannā.

7. Rabarberus nomizo un sagriež smalkos gabaliņos.

8. Izkaisa uz izlietās masas. 

9. Sajauc krējumu ar vienu sakultu olu. Lej uz rabarberiem. Uzkaisa kanēli.

10. Cep 180 grādos 30 minūtes.


Zināšanai!

Ja vēlies plātsmaizei piešķirt mazliet drosmes, droši pievieno sauju arī citas vasaras veltes! Zemenes rabarberos pievērsīs teju katra mazā razbainieka acis!

Lai plātsmaizi glīti varētu sagriezt un noņemt nost no cepešpannas, pirms cepšanas pannu var vai nu ietaukot, vai ieklāt tajā cepampapīru! 

Ja rabarberu plātsmaizi vēlies mazliet saldāku, uz rabarberiem uzkaisi vēl cukuru!

Neesi pārliecināts, vai pareizi sakūli olu baltumus? Apgriez kājām gaisā bļodu! Ja no tās masa nekrīt ārā - malacis, izdevās!

Vai zināji, ka desertiem pievieno sāli, lai nomāktu rūgto garšu un pastiprinātu to saldumu?