Siera kūkas māsīca - kūka ar zemenēm

Ikreiz, kad sanāk iet garām stendiem ar dažādām ogām, mutē saskrien siekalas no domas vien par visām gardajām receptēm, ko varētu pagatavot. Tā kā vasara ir ogu sezona, jāliek tās lietā! Kas gan var būt labāks par kūkas un zemeņu apvienojumu?

Šī kūka ir gardum garda, līdzinās siera kūkai, kaut sieru nekādā tā veidolā nesatur. Kūka ir viegli un salīdzinoši ātri pagatavojama, kā arī tās pagatvošanā nav nepieciešams mikseris. 


Pagatavošanas laiks: 1 stunda

Sastāvdaļas:

  • 2 paciņas “Selga” kondensētā piena cepumi 
  • 100g - 110g kausēts sviests
  • 1 bundža iebiezinātā piena ar cukuru
  • 200ml skābais krējums
  • 3 olas
  • 170g cukurs
  • Zemenes
  • 2t.k. želantīns

Pagatavošana:

  • Cepeškrāsni uzsilda līdz 175 grādiem, augšas-apakšas režīmā.
  • Vispirms pagatavo zemeņu masu. Zemenes sagriež pavisam smalkos gabaliņos, jo tās karsējoties nešķīst. Tās liek katliņā, pielej mazliet ūdens (var arī piespiest mazliet citrona sulas un pievienot kādu karoti cukura), uzliek vāku un pāris minūtes liek karsēties uz lēnas uguns, līdz no zemenēm izdalījies šķidrums.
  • Ar sietiņa palīdzību zemenes atdala no šķidruma. Labi, ja šķidrums ir ~150ml. Ja nesanāk tik daudz, klāt var pieliet, piemēram, mazliet dzērveņu sulas vai piejaukt zemeņu ievārījumu.
  • Cepumus sasmalcina, tiem pievieno izkausētu sviestu un samaisa.
  • 24 cm cepamformas pamatni noklāj ar cepampapīru. Cepumu masu ber formā, saspaida gar maliņām un pamatni (Malas ir svarīgas, lai šķidrā masa neizlītu ārā, tāpēc tās jābūvē paaugstas).
  • Bļodā samaisa kondensēto pienu, nokāsto šķidrumu no zemenēm, olu dzeltenumus un skābo krējumu. 
  • Olu baltumus liek tīrā traukā ar vāku un liek ledusskapī.
  • Samaisīto masu lej cepumu pamatnē un liek cepeškrāsnī uz 20-25min.
  • Kad kūka izcepusies, to izņem no cepeškrāsns un ļauj tai atdzist. Kad tā atdzisusi, to uz nakti liek ledusskapī. 
  • Bļodiņā ber želantīnu, tam pievieno vēsu ūdeni tik, lai viss želantīns būtu ūdenī. Atstāj brītiņu uzbriest. Tad ūdens peldē izkausē.
  • Izkausēto želantīnu pievieno zemeņu gabaliņiem, kas līdz šim mazliet sasulojuši, visu samaisa. Ņem kādu lielāku šķīvi, noklāj to ar pārtikas plēvi un tad zemeņu masu izlīdzina uz tā. Liek ledusskapī sastingt.
  • Nākamajā dienā saželējušo zemeņu masu noņem no šķīvja un uzliek uz kūkas. Kūku izņem no cepmformas. 
  • Tad ņem bļodu, kurā olu baltumiem pievieno cukuru. Bļodu liek katliņā ar ūdeni (ūdens peldē) un uz lēnas uguns visu laiku maisa olbaltumu masu, līdz cukurs ir izkusis. 
  • Kad masā vairs nav jūtami cukura graudiņi, ņem mikseri un masu mikserē līdz stingrai masai. To liek uz kūkas un apdedzina ar gatavošanas gāzes deglīti. Ja tāda nav, krēmu tāpat liek uz kūkas, bet pēc tam to liek uzkarsētā krāsnī apbrūnēt. 
  • Gatavo kūku var izdekorēt dažādām ogām un pirms pasniegšanas kādu brīdi vēl paturēt ledusskapī. 

Padomi:

  • Zemeņu gabaliņus var arī sablenderēt, tad masa būs vienveidīgāka un vieglāk apstrādājama.
  • Cukura izkušanu olbaltumu masā var pārbaudīt, divus pirkstus ieliekot bļodā un olbaltumumasu paberzējot starp tiem - ja cukura graudi nav jūtami, masa gatava kulšanai.
  • Ja nav gatavošanas gāzes deglītis, tad ieteiktu visu olbaltumu masu likt uz kūkas un tad cepeškrāsnī to apdedzināt, bet, ja tāds ir, tad droši var izpausties ar olbaltumu masas formu un izvietojumu. 


P.S. Bildēs redzamā kūka veidota tartes formā, kas ir lielāka par 24cm diametrā - tātad skaidrs, ka kūka pagatavojama dažādu formu un lielumu cepamformās.